Wanneer verlies ik mijn haar?

Bij een klassieke therapie tussen de 14de en de 20ste dag na de eerste chemotherapie. Tegenwoordig zijn er veel variaties en combinaties waardoor dit een verschil kan maken. Uw behandelend arts kan u hierover meer informatie geven.

Wanneer verlies ik mijn wenkbrauwen?

Alles hangt af van welke chemo u krijgt. Bij sommigen worden de wenkbrauwen dunner, bij anderen vallen ze uit. De wenkbrauwen en de wimpers vallen meestal pas later uit. Wenkbrauwen kan u bijtekenen. U kan ook sjablonen gebruiken of de wenkbrauwen laten tatoeëren.

Wanneer verlies ik mijn wimpers?

Dit proces is hetzelfde als bij de wenkbrauwen. Ze vallen later in de therapie uit. Het is niet pijnlijk om wenkbrauwen en wimpers te verliezen. Het is eerder een gevoel van jeuk of irritatie. Een lijntje tekenen op de rand van het bovenste ooglid kan het oog meer accentueren en zorgen voor meer expressie. Wimpers groeien meestal sneller terug na de chemo. Hoe vol ze terug keren varieert van persoon tot persoon.  

Wanneer begint mijn haar opnieuw te groeien?

Normaal gezien 1 maand na de laatste chemo. Bij de ene persoon gebeurt dit wat sneller dan bij de andere. Doordat er de laatste tijd veel gecombineerde chemo’s zijn kan het zijn dat er al tussentijdse haargroei is. Het dragen van een haarwerk, muts of sjaaltje zal de haargroei niet afremmen.  

Hoeveel centimeter groeit mijn haar per maand?  

Je haar groeit gemiddeld ongeveer 1 à 1,5 cm per maand. Moet ik mijn haren kort laten zetten voor het starten met de chemo? Dit moet je voor jezelf uitmaken. Sommige mensen hebben het moeilijk met de overgang van lang haar naar een kaal hoofd. Anderen willen zelf controle houden en laten het afscheren op het ogenblik dat de haaruitval begint.  

Als mijn haren terugkomen, moet ik het dan nog laten afscheren en zullen mijn haren er hetzelfde uitzien als voorheen?  

Neen, laten afscheren heeft weinig zin. Bij de eerste knipbeurt gaan de pluisjes er toch af. Vaak ziet het haar dat terug groeit na de chemo er anders uit qua kleur en structuur. Wie voordien stijl haar had kan nu gekruld haar krijgen. Meestal is dit tijdelijk, bij sommigen kan dit blijvend zijn.  

Wanneer mag ik mijn haar weer kleuren?

Kijk vooral naar uw hoofdhuid. Is die hersteld van de chemo en hebt u al een paar centimeters haar, dan kan u ervoor gaan. Gebruik geen agressieve kleuren wel ammoniakvrije kleuren of dermatologische kleuren. Hier in het salon gebruiken wij maria nilla, deze kleuringen zijn volledig ammoniakvrij, dermatologisch getest, anti allergisch en niet getest op dieren.

Kan ik alles doen met een haarwerk? Bv sporten, zwemmen,…

Jazeker. Voor bijzondere situaties zijn er extra bevestigingen voorhanden. Voor elke situatie is er een oplossing.  

Mag ik haarlak of andere producten gebruiken?

Ja, Indien deze producten aangepast zijn aan de vezels van het haarwerk. U kan bij ons terecht voor alle producten voor uw haarwerk alsook voor de hoofdhuid. Samen bespreken we welke producten het beste zijn voor uw situatie.  

Kan een haarwerk gekleurd worden?  

Een haarwerk met natuurlijk haar kan gekleurd worden. Synthetisch haar en kunstvezel kunnen niet gekleurd worden maar zijn wel beschikbaar in heel veel verschillende kleur nuances.  

Mag ik een haarwerk kammen / borstelen of juist niet?  

U mag een haarwerk kammen en borstel als dit met de juiste haarborstel gebeurt. Bij het kammen met een verkeerde borstel komen de knopen los en wordt de onderstructuur beschadigd.  

Hoe moet ik mijn haarwerk onderhouden?  

U kan steeds terecht bij mij voor het wassen en onderhouden van uw haarwerk. Indien u dit echter liever zelf doet dan leg ik u dit graag haarfijn en stap voor stap uit.  

Is een haarwerk niet te warm als ik op vakantie ga?  

Een haarwerk is gemaakt uit materialen die voor een goede ventilatie zorgen en die zelfs bij hoge temperaturen voor voldoende luchttoevoer zorgen. Maar bij plus 30° is alles te warm.  

Kan ik met mijn haarwerk slapen?  

Met een haarwerk van synthetisch haar kan men niet slapen. Met natuurlijk haar wel alsook met kunstvezel haar als de onder structuur het toelaat.  

Wat is de levensduur van een haarwerk? En hoe lang gaat het mee?  

Dit is moeilijk te bepalen. Het hangt af van het soort vezel, de onder structuur, het gebruik en het onderhoud. Gemiddeld gaat een synthetisch haarwerk, mits goed onderhoud, de volledige duur van de therapie mee (+ 8 à 6 maand).  

Goed om te weten.  

Je maakt een hoge strakke staart en laat die los zo voelt haarpijn aan. Dit gevoel is meestal de voorbode van haarverlies.